Ξενοδοχιακό συγκρότημα “Lesante Blue” στο Τραγάκι Ζακύνθου

Το παραθαλάσσιο 5 αστέρων ξενοδοχείο, απλώνεται σε 18 στρέμματα στη θέση Τραγάκι στη Ζάκυνθο. Βρίσκεται σε ένα οικόπεδο με έντονες κλίσεις, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Στο χώρο υπήρχε ένας ελαιώνας που διατηρήθηκε και άλλα δένδρα, που είτε διατηρήθηκαν, είτε μεταφυτεύθηκαν. Λόγω της έντονης κλίσης και για να υπάρχει καλύτερη χωροθέτηση των κτιρίων και των λειτουργιών τους, ακολουθήθηκε μια διάταξη σε παράλληλες γραμμές και αμβλείες γωνίες, που προστατεύει την ιδιωτικότητα και παρέχει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Σχεδιάζοντας ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα νέας γενιάς, οι απαιτήσεις και τα πρότυπα που τέθηκαν ήταν υψηλά. Βασικές προϋποθέσεις της μελέτης ήταν όλοι οι χώροι διημέρευσης και οι κοινόχρηστοι να έχουν απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και απαραιτήτως όλοι οι ιδιωτικοί χώροι να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους. Επίσης η χρήση “πράσινης” αρχιτεκτονικής και αειφορίας ήταν δεδομένη, όχι μόνο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στις φυτεμένες στέγες και στα υπόσκαφα κτίρια. Μια αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

Το ύφος των κτιρίων προέκυψε από την παραθαλάσσια θέση τους· στην είσοδο αντικρίζει κανείς τα “ιστία” ενός πλοίου. Εσωτερικά, η θέα προς τη θάλασσα στους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους θυμίζει την αμεσότητα του πλοίου με τη θάλασσα. Τα κτίρια που φιλοξενούν τις σουίτες και τα δωμάτια συμβαδίζουν σε στιλ με την αεροδυναμική τους γραμμή. Αυτή η ίδεα ήρθε από την πολυτέλεια των ιστιοφόρων με τις δυναμικές γραμμές, το κυρίαρχο λευκό και τη φυσικότητα του ξύλου. Τα κτίρια έσπασαν τις συνηθισμένες φόρμες και απέκτησαν το χαρακτήρα ενός μικρού στόλου.

Στο οικόπεδο βρίσκονται 5 κτίρια. Στο πρώτο τοποθετήθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι, τα τρία φιλοξενούν σουίτες και δωμάτια, εξοπλισμένα με πισίνες και ένα υπόσκαφο εστιατόριο στο χώρο της κεντρικής πισίνας. Κρατώντας μια ισορροπημένη αναλογία από ξύλο, πέτρα και λοιπά οικοδομικά υλικά και έξυπνες χρήσεις υαλοπετασμάτων διαμορφώνεται μια συνοχή μεταξύ των κτιρίων.

Πηγή: ktirio.gr